Excalibur

Excaliburiksi kutsutaan tarunhohtoista miekkaa, joka oli jäänyt pystyyn kiveen. Sen pystyi vetämään irti kivestä vain kuningas Arthur, joka muistetaan erityisesti Pyöreän pöydän ritareista. Tämä kuuluisa miekka oli varsinainen taikaesine ja sen kykenemiseen pois kivestä kykeni vain henkilö, joka oli määrätty Britannian kuninkaaksi. Sekä miekalla että sen tupella oli taianomaisia ominaisuuksia. Excaliburin ja Arthurin myyttinen tarina on kiinnostanut kirjailijoita ja elokuvantekijöitä aina, eikä siis olekaan ihme, että pelistä on taottu myös myyttiseen maailmaan sijoittuva slotti. Pelin on valmistanut sadoista sloteistaan tunnettu ruotsalainen laatuyhtiö NetEnt, ja tämä videokolikkopeli on ilmestynyt vuonna 2013. Otetaanpa miekka pois huotrasta ja tutustutaan tarkemmin pelin saloihin!

NetEntin pelit ovat jo vuosikausia olleet todella laadukkaita. Joukkoon on mahtunut isompia ja pienempiä hittejä, mutta jostain syystä Excalibur ei ole onnistunut nousemaan kovimpien suosikkipelien joukkoon. Peli on todella perinteinen slotti – siinä on viisi pyörivää kiekkoa kolmella päällekkäisellä symbolilla ja voittolinjoja on 20 kappaletta. Tämä taitaakin olla NetEntin kaikista klassisin malli slottien tuottamiseen, sillä yhtiön tuotantoputkesta on lähtenyt valehtelematta ainakin kymmeniä samanlaisia pelejä. Slotin teema on haettu kuningas Arthurin tarusta ja Excalibur-pelissä tietysti myös tarunhohtoisella miekalla on ratkaiseva rooli, sillä miekka edustaa slotissa wildiä sekä erikoista kultaista wildiä, joka nelinkertaistaa voitot osuessaan voittolinjalle. Lisäksi slotti tarjoaa ilmaiskierroksia.

Panokset ja voittolinjat

Kuten mainittu, Excalibur edustaa klassista slottityyliä. Pelissä on viisi pyörivää linjaa ja kolme päällekkäistä symbolia. Slotissa on 20 voittolinjaa ja voitot maksetaan aina vasemmalta oikealle. Monesta NetEntin slotista poiketen tässä pelissä voi panostaa vaikkapa yhtä voittolinjaa kerrallaan ja minimilinjapanos on yhden sentin verran. Yhden täysimittaisen kierroksen hinta on siis pienimmillään 20 senttiä ja maksimipanoksen voi nostaa aina 80 euroon asti.

Excalibur on niin sanottu keskivarianssin peli, joka tarkoittaa sitä, että slotti antaa hieman harvemmin voittoja kuin matalan varianssin slotit, mutta voitot ovat hieman matalavarianssisia pelejä isompia. Pelin isoin miinus on sen palautusprosentti, joka on ainoastaan 95,1 prosenttia.

Ulkoasu ja teema

Excalibur on tietysti tarujen Englantiin sijoittuva tarina ja visuaalisesti pelaaja hyppääkin suoraan tähän maailmaan. Slotin kehykset ovat kullalla viimeisteltyjä ja taustalla näkyy kynttilöitä sekä kaunis tamminen puupinta. Pelin pienimpiä voittoja maksavat symbolit ovat pelikorteista tuttuja symboleita sijoitettuna erivärisiin kilpiin. Tämä on hauska idea, mutta kilpien samanlaisuus tekee kuvioiden erottumisesta hiukan hankalaa ainakin aluksi.

Slotin isompia voittoja maksavat satukirjamaiset kuvat kuningas Arthurista sekä muista pyörän pöydän sankareista. Wild- ja kulta-wild-symboleissa heiluu tarunhohtoinen Excalibur-miekka. Pelin taustalla kuuluu kelttiläinen kansanmusiikki, jossa kuuluu muun muassa erilaiset pillit. Musiikkiin on yhdistetty puheensorinaa, torin ääniä sekä hevosten hirnuntaa. Grafiikka ja äänet sopivat korvaan hyvin myös tänä päivänä.

Bonustoiminnot

Excalibur-pelissä on muutamia erilaisia erikoistoimintoja, joista ensimmäisenä mainittakoon pelin peräti kaksi eri wildiä. Tavallinen wild korvaa voittolinjojen kaikki symbolit scattereita lukuun ottamatta. Samat temput tekee kultainen wild, mutta antaa pelaajan voitoille vielä komean kertoimen neljä. Scatter-symbolina toimii Excalibur-miekan tavoin tarunhohtoinen Graalin malja ja tämä malja ei sisällä jumalten juomaa, vaan ilmaiskierroksia. Kolmella scatterilla saa kymmenen ilmaista pyöräytystä, neljällä 20 ja viidellä peräti 30. Jo kahdella scatterilla pelaaja saa kierrospanoksensa takaisin ja viidellä scatterilla ilmaisten kierrosten lisäksi 500 krediitin voiton. Pelin bonukset ovat siis varsin hyviä ja näiden perusteella olettaisi, että teoreettinen palautusprosentti olisi korkeampi kuin se todellisuudessa on.

Hyvät puolet

Excalibur-slotissa on todellakin tarina kohdallaan, sillä se perustuu kaikkien tuntemaan tarinaan myyttisestä kuningas Arthurista ja miekkaan kivessä. Tämä on hyvä asia, sillä liian moni slotti nykyaikana on vain tuulesta temmattu peli vailla minkäänlaista tarinaa tai edes juonentynkää. Excalibur on siistin näköinen slotti, jonka musiikki ja äänimaailmakaan eivät häiritse, toisin kuin niin kovin monessa slotissa nykyisin.

Bonustoiminnot ovat peruspelaajalle riittävät, sillä wild ja mahtavat voitot nelinkertaistava kultainen wild ovat mukavia ominaisuuksia ja scatter-ilmaiskierrokset ja niiden odottaminen tuo lisäjännitystä tähän muuten verrattain rauhalliseen slottiin. Pelin linjat voi valita erikseen, joten Excaliburia pääsee pelaamaan halutessaan jopa yhden sentin kierroskohtaisella panoksella.

Huonot puolet

Excalibur on yksi nimi NetEntin valtavan pitkässä pelien tuotannossa ja valitettavasti välillä slotit toistavat samaa teemaa. Ellei voittoja nelinkertaistavaa kultaista wildia lasketa, ei pelissä oikeastaan ole mitään ihmeellistä: peruspelin wild, scatterit, 20 kierrosta viidellä rullalla ja kolmella päällekkäisellä symbolilla.

Teema sijoittuu ritarien aikakauteen ja historiallisiakin kolikkopelejä on tarjolla hurjasti. Slotin oma identiteetti puuttuu, jolloin pelin valinnassa huomio kiinnittyy muihin asioihin. Grafiikka ja äänet ovat perustasolla onnistuneita, mutta eivät aiheuta wau-efektiä. Sen sijaan teoreettinen palautusprosentti on vaatimaton 95,1, joka kallistaa kyllä vaakakupin NetEntin muiden pelien puoleen. Excalibur on hauska peli testattavaksi, mutta pidemmässä juoksussa palautusprosentti ei mahdollista pitkiä pelisessioita.

Yhteenveto

Excalibur on tarunhohtoinen ja legendaarinen miekka, jonka kuningas Arthur ainoana ihmisenä onnistui vetämään kivestä. Tähän alkuasetelmaan pohjautuu myös NetEntin vuonna 2013 julkaisema miekan nimeä kantava peli, joka on hyvin klassinen videokolikkopeli. Erikoistoimintoja on muutamia, joista mainitaan esimerkiksi perinteiset wildit sekä erikoiset kultaiset wildit, jotka maksavat voitot moninkertaisia. Lisäksi slotissa on ilmaiskierroksia jakeleva scatter-symboli. Ilmaiskierroksia voi parhaimmillaan saada jopa 50 kappaletta.

Peli on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen julkaisu kaikille heille, jotka haluavat nauttia kansainvälisestä ja historiallisesta tunnelmasta. Kokeile, onnistutko tarttumaan miekkaan kiinni ja siivittämään kuningas Arthurin suosion uudelle tasolle tämän vauhdikkaan slotin pyöräytysten yhteydessä! Kokeile sitä heti suosikkikasinollasi.